Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

CARITAS

Direktor Caritasa Subotičke biskupije
vlč. Dobai Ištván
Trg Paje Kujundžića 2
Broj telefona: +381 (0)24 556-729
E-mail: idobai@tippnet.co.yu

Centar za kućnu njegu
Zmaj Jovina 20
Tel/fax: +381 (0)24 559-139
Organizator: Skenderović Gizela
Tajnica: Karo Csilla
Knjigovođa: Karo Lászlo
Socijalna radnica: Herbut Hegedus Ana
E-mail: caritas@tippnet.co.yu

ŠTA JE CARITAS?

Caritas je medunarodna dobrotvorna organizacija Katolicke crkve. Njeno sjedište je u Rimu.
Ona želi pomoci svakom covjeku koji je u potrebi. Ona moli one koji imaju više da daju od svoga onima koji imaju manje. Cilj je da svaka osoba može živjeti životom dostojnim covjeka.
Caritas kao Samaritanac ide putevima svijeta i svakome koga nade slomljenoga, ranjenoga na rubu puta, ocisti i previje rane. Pri tom ne pita otkud dolazi i kamo ide. Ne pita ni kako se zove niti kojim jezikom govori. Ne pita ni tko ili zašto ga je netko ranio i slomio, niti zašto je pošao baš tim putem, a ne drugim.
Jednostavno mu rane previje i digne ga na sopstvene noge. I kada ozdravi ne nareduje mu kuda treba poci i kojim putem mora ubuduce krenuti. Za ono što mu je ucinio ne traži nikakvu nagradu. To je Caritas!


KADA JE NASTAO CARITAS?

Caritas je nastao od prvih pocetaka kršcanstva; uz navještanja Evandelista, Radosne Vijesti uz Bogoslužja, slavljenje Boga bila je vrlo znacajna i djelotvorna ljubav.
Vec prve kršcanske zajednice su svoju ljubav prema ranjenom i uskrslom Isusu pokazale djelotvornom ljubavlju prema ranjenom covjeku.
Mlada Crkva uvela je službu dakonata radi djelotvorne ljubavi u svojim zajednicama. Znamo za rimske dakone da su umrli kao mucenici, braneci pred rimskom vlašcu ono što su sakupljali za svoje siromahe.
Od onih vremena nikada nije prestala medu kršcanima ova djelotvorna ljubav. Kroz niz stoljeca siromasi su se posebno skupljali oko muških i ženskih samostana i župskih dvorova. Crkva se uvijek na neki nacin brinula za siromahe, na nekim mjestima više, na drugima možda manje, ali ova djelotvorna ljubav bila je uvijek prisutna, tako da možemo reci da Caritas ima svoje pocetke u pocecima Crkve.


MODERNA ORGANIZACIJA CARITASA

Prije nešto više od sto godina u srednjoj Evropi djelotvorna ljubav Crkve organizirana je na novi nacin, na bazi biskupija. Tu organizaciju su nazvali Caritasom. Napisan je statut koji je prihvacen u svim biskupijama pojedinih zemalja. Svaka zemlja imala je jednu zajednicku centralu za sve biskupijske Caritase i ta centrala nazvana je nacionalni Caritas.
Znacajno je u toj organizaciji da je Caritas usko vezan uz biskupa i biskupske konferencije. Svaki biskup je predsjednik svog biskupijskog Caritasa, a svaki nacionalni Caritas, tj. Cijeli Caritas citave zemlje, ima na celu takode predsjednika. Predsjednik nacionalnog Caritasa je biskup koji predsjedava biskupskom komisijom za Caritas. Njegov mandat traje 4 godine.
Nacionalni Caritasi su medusobno povezani preko medunarodnog Caritasa cije je sjedište u Rimu. Danas 154 nacionalna Caritasa sacinjavaju medunarodni Caritas.
Caritas je tako jedna snažna medunarodna humanitarna organizacija. Ona uz navještaje Radosne Vijesti i liturgije Crkve sacinjava treci stup na kome pociva Crkva. Ono što Crkva navještava to ona i potvrduje djelotvornom ljudskom ljubavlju - Caritasom.


DUGOTRAJNI PROGRAMI CARITASA

Caritas se do sada bavio samo urgentnim programima, tj. Humanitarnom pomoci koja je hitno potrebna. Sada pocinjemo pripremati dugotrajne programe: program za kucnu njegu i program za dnevne centre.
Trenutno rade ili su u pripremi 4 dnevna centra: u Novom Sadu, Kucuri, Subotici i Baru. Njihova svrha je da pruže ljudima mogucnost da se sastaju, da razgovaraju ili da im se priredi zabavni ili kulturni program, da se našim šticenicima može pružiti higijenska njega, usluge pranja veša i da im se pruži osnovna medicinska pomoc. Negdje ce postojati i mogucnost da im se dijeli topli obrok, možda uz minimalno ucešce.
U programu kucne njege predvideni su strucni timovi koji posjecuju starije usamljene ili bolesne osobe. Pruža im se jednostavna medicinska pomoc, pomaže im se u domacinstvu i ostalim potrebama. Do sada program kucne njege poceo se ostvarivati na desetak mjesta i sve više timova ce biti ukljuceno. Svi timovi se sastoje od strucnog osoblja koje radi puno radno vrijeme, a prima malu nagradu, a takode i od volontera koji bez nagrade pomažu nekoliko sati na dan ili u tjednu.
Smatramo da ce ovi programi olakšati život mnogim starijim osobama i ostalim ljudima u potrebi.


OTKUD FINANSIJSKA SREDSTVA ZA OVO DJELOVANJE?

Razni Caritasi evropskih zemalja daju nam finansijska sredstva, smatrajuci da su nam ona potrebna. Od nekih Caritasa iz Evrope dobijamo više, od nekih manje, sve u zavisnosti od toga koliku nam donaciju mogu uputiti. Pomažu nas cak i zemlje u tranziciji kao Ceška, Poljska i Slovenija, jer smatraju da se nalaze u boljem položaju u odnosu na nas. Moramo biti zahvalni za ova djela kršcanske ljubavi.


ŠTA JE NEDJELJA CARITASA?
KAKO JE OSMISLITI?

Godine 2001. prvi put slavimo nedjelju Caritasa na nacionalnom nivou. Te nedjelje, druge nedjelje Došašca, moramo da razmišljamo kako da se u našim župama brinemo za ljude koji su u potrebi. Tko se brine za njih? Na koji nacin da se brinemo? Sjetimo se da je cesto duhovna pomoc još potrebnija nego materijalna. Koliko ima usamljenih ljudi koji trebaju bližnjeg da kažu šta im leži na srcu i kada to mogu reci, odmah osjete olakšanje.
Nedjelju Caritasa možemo i tako osmisliti da se sveta misa posveti Caritasu kod nas i u svijetu. Mogao bi se osmisliti jedan plakat sa fotografijama o karitativnom radu u župi ili na drugom mjestu. Te nedjelje bi se moglo župi prikazati šta se radilo u protekloj godini na karitativnom polju ili napraviti zajednicki plan rada za sledecu godinu. Netko bi mogao i isplesti par carapa za bližnjega koji je u potrebi, a mogao bi se postaviti i neki stol pored crkve i te carape ili slicno prodavati, a zarada da se da nekome kome je potrebna. Mogli bi te nedjelje posjetiti nekoga usamljenoga i pokloniti mu svoje vrijeme. Ljubav je dosjetljiva, tako da se možemo puno toga još dosjetiti.


Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1783186. Trenutačan broj posjetitelja: