Aktualnosti
Povijest
Bula
Biskup
Mapa biskupije
Središnje ustanove
Katedrala
Župe i svećenici
Školstvo
° TKI
° Paulinum
° Školski vjeronauk
° Augustinianum
Redovnici i redovnice
Caritas
Kršćani zajedno
Svetac tjedna
Duhovno štivo
Foto galerija
Knjiga dojmova
Linkovi

Hosanafest

ARHIVA: ŠTIVA

26 2006
SNAGA BOŽJE RIJEČI

Kažu da je početak svemu Riječ. Riječ je nešto vlastito svakom čovjeku. Riječ je izražaj, manje uspješni ili više uspješni, onoga što osjećamo. Riječju kao da napuštamo sebe i svoje okvire. Po riječima susrećemo se drugim čovjekom i upoznajemo nutrinu njegova bića. Na riječ su se započimali ratovi, na riječ su se i vraćali mačevi u korice. Netko veli da je najsnažnija čovjekova riječ «Oprosti» i «Hvala». Naravno, ako je iskrena.
Kad je Bog «smišljao» kako se približiti čovjeku, odlučio je djelovati poput čovjeka. Jer je htio duboko ući u čovjekov život, u samo srce čovjeka, riječima je povjerio taj specijalni i teški zadatak.
Čovjekov mozak je stvoren da logički razmišlja. Ako logički djelujemo, ne nazivaju nas «glupima» nego razboritima, razumnima. Kako bi Bog čovjeku progovorio i kako bi ovaj shvatio poruku o najvećim istinama, odlučio je Bog poslati svoga sina Isusa kojega nazivamo «Božjom RIJEČI», jer nam je prenio Očevu poruku. Ta riječ je isprva nazvala «Logosom» što u svom izvorniku znači «smisao». Inače, riječ koja je glasno izgovorena i pravilno, nositelj je određenog sadržaja ali i smisla. Smisao je dobra stvar! Bez smisla ne možemo žovjeti.
Riječ Božja.
U 73 knjige Biblije nalazimo Božju riječ. Nikada se nijedno slovo neće oduzeti, niti dodati. U 73 knjige smješten je sav Božji govor čovjeku. Puno je to knjiga, još je više riječi. Ali dobro je to jer je ljudsko srce vazdan gladno, neutaživa je njegova žeđ.
Čovjek ne uživa dok vapi za hranom i pićem, tek ga sitost smiruje. «Nemirno je naše srce» - Augustin sveti veli. Da, nemirno će uvijek biti ako Bibliju-Božju riječ-ne postavi na svoje grudi i ne osjeti toplotu Božje riječi.
Božja nas riječ mijenja. Ona je kadra u momentu izmamiti suze u očima, ona je kadra uplašenome hrabrost i pouzdanje vratiti, ona mir donosi s nebeskih visina ravno u naše srce, u čovjekov život. Tko ne vjeruje, samo jednom neka proba. Ali zašto nam je Božja riječ daleko? Valjda zato jer je Biblija «u regalu», «van domašaja» i djece ali i svih ostalih. Ako nam je srce hladno to je zbog naših ruka. Kad su posljednji put naše ruke toplu Božju riječ dodirnule?
Ni «vidovnjak», niti gatare ne mogu dati onu pozitivnu promjenu našim životima kako to može uraditi Božja riječ! Gledao sam ljude kako nakon čitanja Božje riječi ustaju sa sjedala posve izmijenjeni. Na licu sam im vidio potpuni mir i blaženost kao u svetaca. Opecimo se sasvim slobodno vrelinom Božje riječi. Našem hladnom srcu treba ta vrelina! Tek je topao čovjek živ, onaj hladni daha odavno nema.
Daruj srcu svome vatru! Božja riječ je kao otrov ali sa pozitivnim predznakom: jednom kada uđe u čovjeka širi se kroz čitavo tijelo neopisivom žustrinom i daje ti smisao, vraća ti smirenost, utjehu pruža, radost na lice izbacuje. Oh, kakva je to čudesna moć svemira sakupljena u te 73 knjige Božjeg «divana» čovjeku!
Ne samo uši nego i srce otvori, tromi čovječe, kao praotac Abraham koji je bio izvrstan prijatelj Božje riječi jer je slušao sve i poslušao sve. I slušatelj i izvršitelj trebaš postati! Samo jednom poslušaj Boga i nikad nećeš zaboraviti da je imalo smisla Boga slušati! Samo jednom dopusti da Božja riječ probije silinom tvoje grudi i osjetit ćeš slatku bol riječi Božje koja melje i od tebe grešnika, neposlušnog čovjeka, stvara sveca, Bogu poslušna čovjeka! Ovog momenta odaberi jednu od 73 knjige kao današnju hranu svoje duše! Čitaj, slušaj i izvršavaj!
Zvonik


Povratak na prethodnu stranicu Vrh stranice

 

Copyright © 2002 - 2006 Subotička biskupija - Sva prava zadržana. PHP code & design by Zoran Jurić.
Urednici Zoran Vojnić Tunić & Kovács Csaba.
Danas je
Vi ste posjetitelj broj: 1501124. Trenutačan broj posjetitelja: